כתבות מומלצות עבורך
חרדות חברתיות- איך מטפלים
אז איך אפשר לתרגם לילדים את התת מודע? את מה שהם לא יודעים שהם בכלל חושבים?
שאלתי את בתיה סריקוב, מטפלת רגשית מוסמכת, מה לעשות במצב של חרדות ילדים:
אני מסבירה לילד את הקולות הפנימיים שמדברים אליו, אחד חיובי ושני שלילי ואני מלמדת אותו להבין למי מבין הקולות הוא צריך להקשיב, ואת זה אנחנו לומדים בתרגול מתמיד של סיטואציות מחיי היום יום , נושאים מוכרים שקל לדמיין ולהתחבר אליהם.
תמיד מתחילה בטיפול רגשי כי זה הבסיס, על ההבנה הרגשית נבנית ההבנה הלימודית והחברתית, אלו מיומנויות שילדים רוכשים בשלבים האלה.
לא צריך לפחד מהפחד- אני מלמדת להתיידד איתו כי הפחד הוא חיובי והוא דואג לנו, צריך לדעת לקבל את שני הקולות ולאזן בינהם לטובתנו.
בטיפול רגשי אנחנו שואלים למה זה קורה, לומדים להתיידד עם הפחד ולחפש את החיובי, מה הפחד מפתח בתוכי, הילד מתחיל להבין את שני הצדדים שיש בתוכו והוא מבין את ההתנהגות שסביבו.
אמחיש את מה שהסברתי בדוגמא:
הגיע אלי נער שפחד מג'וקים. כן, ג'וקים. חרק קטן ולא סימפטי.
בטח תשאלו אז מה כל כך נורא בפחד מג'וקים, הרבה מפחדים מהם... אנשים נוהגים לחוש גועל מסויים אבל לא משהו קיצוני מעבר לכך. אבל אצל הנער הזה זה היה מוגזם.
זה גרם לו לחוסר בטחון ופחדים להכנס לבדו למקומות סגורים כמו מקלחת, חדר כביסה ולא התנהל מעצמו בחיי היומיום- למעשה הפחד מג'וקים מנע ממנו להיות עצמאי.
מה היה בתהליך?
התאמנו ביחד על הפרדת הרגש מהתמונה של הג'וק. בהתחלה הראה סימני חרדה מובהקים, היה מזיע מרוב פחד, דפיקות לב מואצות, נשימות חזקות ומהירות זה השליך באופן ישיר על חוסר הביטחון.
צריך להבין שנער בגילו סופג הרבה ביקורת מהסביבה וחבריו, ומספיק לגלוג של אחרים שצוחקים עליו- כדי להעצים את הבושה. וכך עם הזמן התעצם הפחד מג'וקים והפך לפחד חברתי של ממש שתוקף אותו בכל מיני סיטואציות.
ולא היה אפשר להמשיך להתנהל בלי לטפל בפחד הספציפי הזה שבא לידי ביטוי בהרבה דברים אחרים.
בשורה התחתונה- בעקבות הטיפול הביטחון העצמי שלו עלה, גם הלימודים וההישגים החברתיים השתפרו פלאים. אמא שלו ספרה לי בהתרגשות שהוא הצליח במבחן שמאוד חשש ממנו.
חשוב לציין שהאימון איתי ממוקד לטווח קצר יחסית, כמו בדוגמא כאן שנפתרה בפגישה אחת בלבד והתוצאה השליכה על כל הרבדים האחרים, לימודיים וחברתיים.